przyjazd 17 kwi 21
wyjazd 18 kwi 21
Restauracja Wisła Premium - 10 pytań do Szefa Kuchni
08 marca 2021

Mówi się że kuchnia to serce hotelu. W Hotelu Wisła Premium nie jest inaczej, bo wszyscy począwszy od właścicieli, aż po naszych Gości – uwielbiamy jeść! Robert Muzyczuk jest Szefem Kuchni Restauracji Wisła Premium już właściwie od roku, w związku z tym chcielibyśmy przybliżyć tą postać naszym Gościom. 

10 pytań do Roberta Muzyczuk, Szefa Kuchni Restauracji Wisła Premium.

  • Skąd w ogóle zamiłowanie do gotowania? Jakie były Pana początki z gastronomią ?

Wiele rzeczy w życiu jest dziełem przypadku, jak sądzę… Byłem zdecydowany, żeby zacząć naukę w technikum samochodowym na kierunku mechanika pojazdowa. W ostatniej chwili moja mama kazała mi iść na dni otwarte szkoły gastronomicznej – i tam zbyt dużo rzeczy mi się spodobało, żeby móc o tym zapomnieć. Reszta już sama się potoczyła.

  • Kto Pana zdaniem, miał na Pana kulinarnie największy wpływ?

Tutaj nie będę oryginalny. Moim zdaniem największy wpływ mają osoby, które nieświadomie przekazują nam tą kulturę kulinarną. Bo obcujemy z nią każdego dnia, podczas śniadania, obiadu, podwieczorku czy kolacji – i tutaj oczywiście mam na myśli mamę i babcie. W moim przypadku bez wątpienia miały ogromny wpływ na to jak dziś postrzegam kuchnię i jak gotuję. Uważam też i jest to pokrewne z moim doświadczeniem, że ogromne znaczenie ma pod czyje skrzydła wpadniemy na początku kariery. To niezwykle ważne. Tak jak młody człowiek kształtuje się patrząc na rodziców i najbliższych, tak młodzi kucharze są absolutnie zapatrzeni w Szefów Kuchni. Jak wiadomo, ma to swoje wady i zalety, ale tak po prostu jest. Dodam tylko, że miałem ogromne szczęście pracować w różnych miejscach, ale zawsze ze świetnymi ludźmi. Mogłem czerpać, uczyć się i wymieniać doświadczeniami.

  • Jakie są tego efekty na talerzu?

Efektem jest mój wypracowany styl. Co lubię najbardziej? Tradycyjne smaki, doskonałe produkty ale podane w nieco odmiennej, nowoczesnej formie. Uwielbiam bawić się formą i sposobem podania. W końcu nie od dziś wiadomo, że można podawać na talerzu małe dzieła sztuki. Nasi Goście doceniają nasze starania. Talerz ma działać na zmysły – staramy się poruszać: węch, smak i wzrok.

  • Od kilku ostatnich lat pracuje Pan w restauracjach na śląsku, jak określiłby Pan kuchnie południa?

Gdyby nie Covid pewnie nadal wszystko szło by w dobrym kierunku, ale niestety fine diningowe restauracje, które mogłyby teraz być regionalną perełką musiały zmienić całkowicie swoją ofertę lub po prostu się zamknąć. Moim zdaniem to nieco wydłuży okres zanim na mapie śląska pojawią się restaurację z naprawdę dobrym konceptem kulinarnym, świadomym podejściem oraz goście gotowi na nowe doznania w kuchni. Kuchnia południa ma w sobie wielki potencjał, południe to niesamowity region obfitujący w góry, jeziora, rzeki, ekologiczne produkty, rolników z prawdziwą pasją… W Restauracji Wisła Premium mamy to szczęście, że w kilka minut jesteśmy w stanie podjechać do Pana Gawlasa po najlepsze w regionie świeże pstrągi. Nieco dalej, w Koniakowie do naszej dyspozycji są wyjątkowe, regionalne sery. Nie wszystko da się wrzucić do jednej karty, ale to bardzo dobrze – przyjemności trzeba sobie dawkować!

  • Czy w Wiśle mamy jakieś kulinarne perełki ?

Tak, zawsze na pierwszy rzut chwalimy się Panem Gawlasem i jego hodowlą ryb. Świeże pstrągi czy jesiotry, to pozycje, które gościły w naszej karcie menu i zyskały ogromną aprobatę wśród naszych Gości. Z racji tego, że restauracja jest przy Hotelu Wisła Premium przyjezdni goście mają okazję spróbować tego co w regionie wyjątkowe. Jako ciekawostkę mogę opowiedzieć, że pracując w jednej z Katowickich restauracji przyjeżdżaliśmy właśnie po te pstrągi do Pana Gawlasa. To mówi samo za siebie!

  • Jak się to ma do tego co serwuje Pan w Restauracji Wisła Premium ?

Postawiliśmy na jakość – choć dziś prawie wszyscy tak właśnie opisują swoją kartę. Uznaliśmy, że chcemy mieć w karcie tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu i tak też zrobiliśmy. Karta menu nie jest duża, bo dań głównych nigdy nie ma więcej niż 10 – to nasz sposób aby serwować na świeżo i mieć spore pole manewru przy zmianach w karcie. Chcemy zaskakiwać naszych Gości, dlatego też drobne zmiany wprowadzamy co kwartał. Oczywiście korzystamy z tego co region ma doskonałe – ryby od Gawlasa czy regionalne sery z okolicy. Także tak, czerpiemy całymi garściami z regionu.

  • Zatem, pytanie które zawsze nurtuje wszystkich: jak wygląda codzienność w Restauracji Wisła Premium ?

Praca w Restauracji zaczyna się o świcie. W pierwszej kolejności szykujemy zestawy śniadaniowe dla naszych gości i do godziny 10 panuje tam względny spokój. Od 10 szykowany jest mis-en-place pod a’la carte i powolne przygotowania pod obiadokolację. Proces ten mimo, że jest bardzo monotonny, jest najważniejszy. Bez niego żadna restauracja nie będzie nigdy dobrze funkcjonować. W międzyczasie odbieramy też dostawy produktów – nasza filozofia to „mniej a świeżo”. Od 12 gdy restauracja otwiera się dla gości pracujemy na pełnych obrotach, dbając o jakość wydawanych potraw. Wieczorny serwis wiadomości w radiu o 21 daje nam znać o tym, że dzień powoli się kończy i cała załoga zabiera się do sprzątania kuchni. Ja natomiast wykorzystuje ten czas na omówienie menu oraz sporządzenie zamówień towarów.

Uważam, że każdy szef kuchni powinien mieć możliwość przedstawienia swoich dań gościom w formie degustacji – to jakby wizytówka, która powinna mówić wszystko o  stylu i smakach danej osoby w skrócie, a do tego, jest to na pewno ciekawsza forma na romantyczną kolację czy spotkanie biznesowe.

  • Idzie wiosna, zdradzi Pan co będzie w nowej karcie na najbliższe miesiące i co było inspiracją? 

Zmienia się pora roku, więc w nowej karcie na pewno pojawią się dania lżejsze, bardziej kolorowe i sezonowe. Myślę, że jak zwykle na czele będą szparagi.

  • Ulubione danie z aktualnej karty menu w Restauracji Wisła Premium ?

Niezmienne tatar. Podajemy go z olejem z paleniska, pieczarką, gorczycą i żółtkiem. Tego po prostu trzeba spróbować!

 

Adres

ul. Kopydło 20

43-460 Wisła

Tel. 33 855 38 09 

Zobacz na mapie
Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij